kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

DECEMBER 6. SZENT MIKLÓS NAPJA

A Miklós-napi ajándékozást a szent legendájával hozzák összefüggésbe. Ma a Mikulásnak két alakja él: az éjjel titokban ajándékot hozó és a megszemélyesített büntető, ajándékozó alakoskodó.

Az ajándékozás ma ismert formája falvainkban körülbelül ötven éve terjedt el, és még később a piros ruhás Mikulás figurája. Egész éven át figyelmeztetheti a szülő a gyerekét, hogy nem hoz semmit a Mikulás, ha nem lesz jó magaviseletű. A csizmát, cipőt az ajtó elé teszik, ahova a Mikulás az ajándékokat teszi. Az ajándékot személyesen hozó Mikulás hátán puttonyt visel, benne virgácsok is vannak, és ha kell, megsuhintja vele a gyerekeket. A Tápió vidékén az 1920-as, 1930-as években kezdődött el a Mikulás-esti ajándékozás, az ablakba tett cipőkbe került a dió, cukorka. Az 1930-as, 1940-es években jelent meg a Mikulás alakoskodó figurája és kísérője, a krampusz, ekkor került az ajándékok közé a virgács is.

Az időjárással kapcsolatban a bukovinai magyarok úgy tartják, hogy ilyenkor már jön a havazás: „Miklós megrázta a szakállát” (Bosnyák S. 1977: 183). Baranyában hasonlóan vélekednek, de azt is tartják, hogy a Miklós-napi időjárás mutatja meg a karácsonyit.(MN VII.)

Mi is kitesszük a csizmánkat.

jo01

Leltári száma: 2014.06.05.1,2 Lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány Múzeuma

Ez a darab egy széki tulipános női csizma, vásárlás útján került a gyűjteménybe. Díszítése a jellegzetes piros sáv és a sarkán zöld és piros cérnával készült tulipános minta. Talpai faszegekkel rögzítettek, elülső felén spiccvas, sarkán patkó.

 

Object of the week

December 6th is the day of Saint Nicholas, the forefather of the modern Santa Claus. Traditionally Santa Claus visits the children at night, and leaves presents in the shoes and boots. Therefore the object of the week is a traditional women’s boot with tulip decoration from Szék (Sic, Cluj County).

 

jo02

jo04

jo03

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 81 vendég böngészi