kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

DECEMBER 13. LUCA NAPJA

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához. Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenységvarázslásra, mint házasság-, halál- és időjárásjóslásra, bizonyos női munkák tiltására, valamint a lucaszék készítésére.

E napon a cél elsődlegesen a tyúkok termékenységvarázslása volt. Ehhez kapcsolódott a nők munkatilalma is. Országszerte úgy tartották, ha ezen a napon fonnának vagy varrnának, akkor ezzel bevarrnák a tyúkok fenekét. A praktikák, mágikus eljárások és szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elősegíteni.

A női munkák egy részének tiltása a tyúkok termékenységvarázslásával volt kapcsolatos, akárcsak az előírt munkák. Általában tollat fosztottak ezen a napon, hogy a tyúkok könnyen tojjanak.

Azért, hogy jó ülősek legyenek a tyúkok, a gazdasszonynak napközben ülnie vagy feküdnie kellett. „Ülni kell a kuckóban, hogy sok kotlóstyúk legyen!” – tartották Zagyvarékason (MN. VII.)

A Luca napi gazdag szokáskörből válogatva, a tyúkok termékenységvarázslására vonatkozóan a hét tárgyának egy széket választottunk, melyen a hiedelem szerint az asszonynak sokat kellett ülnie, ha sok tojást akart.

jo01

Leltári száma: 2016.24.01 Lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány Múzeuma

Ez a támlás szék asztalos munkája, szász földről származik. Négy lába nyolcszögletűre faragott és ferde szögben az ülésbe csapolt heveder közvetítésével. Ülőlapja trapéz alakú, oldalvonalai íveltek. A támlája rokokósan ívelt körvonalú, legfelül pedig orma aszimmetrikus. A szék barnára festett, ezen sötétbarna vonalkázások láthatóak. A támlán keretben piros festett virágcsokor, alján évszám „1894”.

Object of the week

December 13 – Day of Saint Lucia

Traditionally on this day there was many customs and practices, which predicts the future or brings fertility. One example is, that the housekeeper must sit on a chair, that the chickens would lay many eggs. Therefore the object of the week is a beautiful decorated chair made by a Transylvanian Saxon carpenter.

 

jo02

jo04

jo05

jo03

jo06

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 73 vendég böngészi