kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

December 25-26. Karácsony

Karácsony alkalmából egy buzai betlehemesek csoportját ábrázoló fotót választottunk Kallós Zoltán fotótárából. A kép az 1960-as években készült, a betlehemesek 12-13 éves forma gyermekek. A csoport két angyalból, királyokból, pásztorból és az úgynevezett gocojból állt, és a papírból készült templomot hordozták körbe a faluban. Jobboldalt Cégér István látható.

Legnépszerűbb karácsonyi szokás a magyar nyelvterületen a betlehemezés volt. Ez egy nagyobb előkészületet, betanulást igénylő dramatikus játék, melynek több táji típusa is kialakult. A játéknak általában több szereplője van. A betlehemezés fő kelléke a jászol vagy templom alakú betlehem. A betlehemezés főbb jelenetei lehetnek az ún. szálláskeresés: József és Mária szállást keresnek, de nem fogadják be őket, a király, gazdag ember, vagy a kovács végül az istállóba küldi őket. A következő jelenetben az angyal költögeti a mezőn alvó pásztorokat, akik azután ajándékaikkal az újszülött Jézushoz mennek Betlehembe. A betlehemezés része lehet az ún. Heródes játék is. Ebben a jelenetben a napkeleti bölcsek találkoznak Heródessel, majd az angyallal, aki figyelmezteti a bölcseket, hogy kerüljék el a királyt. Ez a napkeleti bölcsek látogatását mutatja be Jézusnál, illeteve Heródes haragjáról, esetleg a betlehemi gyermekgyilkosságról is szól.

HH CD KaZo FoP 00597r vagott

Adattári szám: KaZo_FoP_00597 lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány

Object of the week

December 25-26. Christmas

Nativity plays were very popular in rural settlements all across Transylvania. Therefore the object of the week is an archive photograph made by Zoltán Kallós in Buza (Cluj County) in the 1960s. The nativity play is called “Betlehemes” and the group has two angels, kings, shepherds and a creature called “gocoj”. They carry with them a church made out of paper, and visit every house in the village on Christmas day.

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 74 vendég böngészi