kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

Február harmadik hetén a szász területeket bemutató enteriőrünkből választottunk egy bútordarabot, egy tékalapot hét tárgyának.

1

Leltári száma: 2016.24.69 Lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány Múzeuma

A tékalap a ház falába vágott tárolótér eltakarására szolgált. Parasztházban a 19. században is gyakori volt, szobában és konyhában egyaránt. A falifülkét többnyire függöny takarta, de gyakran (esetünkben is) ajtós falap is fedhette, helyenként belseje is bélelt; ezzel faliszekrénnyé válhatott, és általában ekkor már a téka nevet kapta. (MNL)

Az általunk bemutatott darab egy asztalos által készített tékalap. Téglalap alakú ajtaját két vaspánt rögzíti, riglivel záródik. Egész felületét virágos-leveles festés díszíti. Felső pereménél a vasból készült akasztók feltehetően kisebb cserépedények felakasztására voltak alkalmasak. Az ajtó alatt „1909” felirat olvasható. A Segesvár környékéről származó tékalapot Kallós Zoltán vásárolta egy kolozsvári vásár alkalmával.

Object of the week

The object of the week is a Transylvanian Saxon wall cabinet. It was brought by Zoltán Kallós, and was made in the Sighișoara region in 1909. It is well decorated with floral motifs. The iron hangers were used for smaller dishes.

 

2

4

3

5

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 53 vendég böngészi